Категории

РК „ТРАДИЦИЯ“ УЧАСТВА ВЪВ ВЪЗСТАНОВКА В БЛАГОЕВГРАД

09 Октомври 2018 | 11:05 Прочетена: 203

На 5 октомври 2018 г. община Благоевград  тържествено отбеляза 106 години от освобождението на Горна Джумая и Пиринска Македония и присъединяването и към България, 140 години от създаване на Българската армия и 115 години от Илинденско - Преображенското въстание. Историческата възстановка „Илинденски камбани” бе един от най-емоционалните моменти от празничната програма. Тя се провежда за втора поредна година по инициатива на община Благоевград, НД „Традиция” и РИМ - Благоевград. Събитието се проведе в квартал „Вароша“. Преди възстановката премина шествието на знамена, униформи и въоръжение на Българската армия от създаването и до 1944 г.
С възстановката на Илинденско – Преображенското въстание НД „Традиция” пренесе жителите и гостите на Благоевград  в действията на една епична битка. Пресъздаването на емблематични сблъсъци, оръжие, майчини сълзи, възгласи за свобода огласиха старинния квартал в Благоевград. Ансамбъл „Пирин” допълни атмосферата като с песни и танци нарисува картината, в която майки, бащи, деца се сбогуват в името на свободата. Зрителите успяха да проследят второто освобождение на Горна Джумая с преминаването на VІІ Рилска дивизия, която изтласква османските сили от града.
В спектакъла участваха над 120 членове на НД „Традиция”. От РК „Традиция” гр. Етрополе взеха участие Иван Пантев, Васил Василев, Стоян Пантев и Марин Начев.
Празничният ден завърши с концерт на Първи фолклорен танцов фестивал „Ритми и багри”.

Наталия Цветкова
Директор на Исторически музей – Етрополе
и управител на РК гр. Етрополе

Актуално

Харесва ли ви новата визия на сайта?