Категории

Изложбата „Захар, кафе & сие” гостува в Етрополе

02 Юли 2018 | 07:51 Прочетена: 132

За втора поредна година в Исторически музей – Етрополе бе открита изложба на Исторически музей – Горна Оряховица.  Изложбата „Захар, кафе & сие” е втората от популярната поредица на горнооряховци „Пороците”. Тази нестандартна и атрактивна изложба бе отрита на 28 юни, като тя ще бъде отворена за посещение да края на септември.
Гости на изложбата бяха г-жа Росица Иванова – началник отдел „Социална политика, спорт и туризъм” в Община Етрополе и граждани любители на музея.  Както подсказва и изложбата, гостите бяха посрещнати с ароматно кафе, а представителите на Исторически музей – Горна Оряховица бяха изненадани с песента „Чаша кафе” на Антон Радичев.
Пламен Мадемов – Директор на Исторически музей – Горна Оряховица представи изложбата „Захар, кафе & сие”. Господин Мадемов проследява  историята на захарта и сладките изкушения в Горна Оряховица, един от българските градове с многогодишни традиции в сладкарството. Изложбата включва оригинални експонати, притежание на известни личности от региона, архивни фотографии, реклами със „сладко-горчиви“ послания. Събрани са десетки експонати, свързани с производственото опаковане и съхранението на продукцията на едни от първите горнооряховски производители – „Обрешков”, „Захарна фабрика”, „Орбис”, „Братя Цветкови” и др. Архивни фотографии и документи разказват за различните търговски пътеки, които местните дружества извървяват, за да достигнат до любителите на сладкото. Като неизменен другар на тези изкушения към изложбата са присъединени различни приспособления свързани с мелене, печене, съхранение и консумация на чай и кафе. Представени са и експонати, свързани с културата на консумация на тези човешки сладости.
Експозицията с един различен поглед показващ, че всеки порок гали окото или вкуса, завладява неусетно и постепенно ни превръща в свои пленници, но всеки може да избере дали да му се поддаде.
Директорът на Исторически музей – Етрополе г-жа Наталия Цветкова изказа своите благодарности към Исторически музей Горна Оряховица, че за поредна година правят изложба в Етрополе, както и за доброто сътрудничество.

Актуално

Харесва ли ви новата визия на сайта?