Категории

ЛЕКЦИЯ НА ТЕМА „ НЕ НА АГРЕСИЯТА“

08 Март 2018 | 19:00 Прочетена: 162

Всяка година последната сряда на февруари е известна като Ден за борба с тормоза в училище. Познат е също и като „Ден на розовата фланелка“. На този ден участниците носят розово, за да символизират своята позиция.
Всичко започва през 2007 г. като протест срещу инцидент, свързан с тормоз в едно училище в Канада. През 2008 г. премиерът на Британска Колумбия обявява този ден от февруари за ден срещу тормоза в училище. Всяка следваща  година все повече ученици го честват, идвайки в училище с розови тениски и дрехи, на които пише „Тормозът спира тук“ и „Ден на розовата фланелка“. Скоро инициативата се подема и от хиляди училища по целия свят. За първи път в България се отбелязва през 2012 година.
Тази година в ПГ „Тодор Пеев“ – град Етрополе бе изнесена лекция на тема „Не на агресията“ по повод деня познат сред всички като „Ден на розовата фланелка“. Лекцията бе изнесена от Лазар Василев – Секретар на МКБППМН, Миглена Сираков – инспектор „Детска педагогическа стая“ към РУ на МВР – Етрополе и Ганка Христова – здравен медиатор в Община Етрополе.
Г-н Василев и г-жа Сираков разясниха от къде тръгва идеята за розовата фланелка и „Не на тормоза в училище“. Какво означава тормоз и насилие, каква е разликата между двете и как се проявяват при децата в училище и не само. На децата бяха разяснени различните видове насилие и тормоз, които се разпространяват. С децата се проведе и дискусия относно толерантността и дали ние хората проявяваме толерантност към различното.  На децата бе разяснено ако към тях се прояви тормоз или насилие към кого трябва да се обърнат и кой може да им помогне в такъв момент. В края на лекцията на децата бяха раздадени „розови фланелки“ – направени от хартия, които те закачиха на своите дрехи.

Актуално

Харесва ли ви новата визия на сайта?