Категории

ЕТРОПОЛЦИ СЕ ПРОВИКНАХА В ПЛАНИНАТА: „ИДИ СИ ЗИМО, ТА ДА ДОЙДЕ ЛЯТОТО“

30 Януари 2018 | 14:00 Прочетена: 318

„Атанасовден” – стар тракийски празник, който е съхранен и запазен във времето от етрополци. Този празник е уникален, възникнал е през второто хилядолетие преди новата ера.  Празникът е свързан с изпращането на зимата и посрещането на пролетта. Тежка е била зимата на траките по това време,на хората им дотежала тежката борба с природата….Време било да дойде пролетта, зеленина да покрие потъмнялата земя, да повее топъл вятър, да се разлистят дърветата. Това трябвало да се измоли от бог Сабазий – божество почитано като благодетел и дарител на безсмъртието. Предполага се, че главното прорицалище на Дионис в Тракия се намирало именно там, където и до днес се тачи светецът – безсмъртния –връх Свети Атанас. Скрил се в мъглите, той чакал даровете на хората – вино и пълна софра. Ако не направели това, няма да пусне пролетта на земята и зимата щяла да се върне по-тежка и сурова.
Така всяка година траките тръгвали по снежните склонове на планината. С гайди, тимпани и чинели, с викове и крясъци те трябвало да прогонят злите духове. Когато стигнели върха нареждали големи клади от дърва и отправяли поглед към храма на бог Сабазий. Богинята на зората Еос излизала на небето и младият жрец запалвал огън. От него запалвали и другите огньове, върху жаравата, на които печели жертвени животни. По късно хората се пръскали из планината, за да берат брашлян и кокичета, правели шапки във формата на кръг и се окичвали с тях като символ на пролетта.
В Етрополе е запазен и турският израз „Танас гилди, яз гилди!”, което на български означава „Атанас дойде, лятото дойде!”. Според поверието, през деня Свети Атанас си съблича кожуха и се облича с копринена риза, заменя зимата с лятото. В планината той се провиква: „Иди си зимо, та да дойде лятото”.
И до днес, етрополци отбелязват Атанасовден последната неделя на месец януари. От година на година празникът придобива не само национална, но и международна известност. Гости на празника бяха:  г-н Димитър Димитров – Кмет на Община Етрополе, г-н Марин Маринов – председател на Общински съвет – Етрополе, г-жа Росица Христова и г-н Стефан Борисов– заместник – кметове на Община Етрополе, г-жа Нели Сейменарова – главен счетоводител в Община Етрополе, г-жа Росица Иванова – началник отдел „Социална политика, спорт и туризъм“, Наталия Цветкова – Директор на Исторически музей – град Етрополе и служители на Общинска администрация – град Етрополе.
Честването на празника започна още на 27 януари /събота/ с молебен за здраве и благополучие, който бе извършен от отец Емил в Манастир „Света Троица“. За събитието пристигнаха над 200 туристи от: Българска федерация по туризъм, Неготино – Република Македония, Струмица – Република Македония, Скопие – Македония, София, Тетевен, Ловеч, Троян, Пловдив, Ботевград, Бистрица, Ябланица, Пазарджик, Варна, Гоце Делчев, Карлово, Калофер, Панагюрище, Петрич, Плевен.
Съботната вечер, мероприятието продължи в хотел „Еверест”. Г-н Димитър Димитров – кмет на Община Етрополе, приветства гостите и етрополци с пожелание за здраве, успехи и да продължаваме да пазим и съхраняваме нашите празници и традиции. Исторически музей – Етрополе за пореден път уреди фотоизложба „По следите на традицията Атанасовден” във фоайето на хотел Еверест. За прекрасното настроение допринесе и нашата Вили Рай със своите чудесни песни. Децата от „Клуб туризъм и екология – опознай и съхрани – 2001” направиха възстановка на легендата за „Св. Атанас”. С танците на Танцов състав „Балканска младост” и Етрополска духова музика участниците прекараха незабравими мигове на красивия празник. Неделя рано сутринта туристите се изкачиха на връх „Свети Атанас”. Всички се закичиха с бръшлян и кокичета, високо в планината се виеха кръшни хора, на жаравата се грееше ракия и печеха шишове с месо. За доброто настроение допринесе Етрополската духова музика. По обяд всички се отправиха към града. В 14.30 часа празничното шествие, водено от бог Сабазий, бе посрещнато от г-н Димитър Димитров – Кмет на Община Етрополе, г-жа Росица Христова – заместник-кмет и много граждани. Към всички тях бог Сабазий, в образа на който се въплъти Николай Пушкаров, отправи своето пожелание за здраве, благополучие и късмет. Г-н Димитров приветства всички, като им пожела здрава и успешна година. Членове на РК „Традиция” Етрополе с гърмежи прогониха злите духове. По традиция празникът завърши с голямо хоро.
Етрополци са пример за това, как през годините един празник е останал и съхранен във времето, празник пренасящ древните традиции и обичаи днес – във съвремието. Няма по-ценно от това да съхраним историята си, да я прославяме, да сме горди наследници, на това, което са ни оставили нашите деди. Местното население доказва, че е възможно да опазим народния дух и непокътнатата памет и днес, въпреки трудностите. Българските традиции са това, което ни отличава от сивата маса на глобалния свят. Нека да не ги забравяме, а да ги обичаме и почитаме!
Актуално

Харесва ли ви новата визия на сайта?