Категории

В СУ „ХРИСТО ЯСЕНОВ“ СЕ ПРОВЕДЕ ПРЕЗЕНТАЦИЯ ЗА ТРАФИКЪТ НА ХОРА

24 Януари 2018 | 16:27 Прочетена: 244

В СУ „Христо Ясенов“ се проведе презентация с цел превенция на трафик на хора. Организация „А21“ представи на учениците от 10 до 12 клас какво е трафик на хора и как могат да се спасят ако попаднат в такава ситуация. Представителите Нина Николова и Стефан Петков показа и клипове на учениците със жертви станали на трафик и как са се спасили благодарение на организация „А21“.
Трафика на хора е незаконна търговия с човешки същества – набиране, транспортиране, укриване на хора против тяхната воля чрез принуда, отвличане, измама, злоупотреба с власт или положение с цел противозаконното им използване за разврат, отнемане на телесни органи, принудителен труд и поставяне в робство.  Г-жа Николова обясни какво всъщност значат фразите като „робство“ и „трафик на хора“, фрази, които продължават да бъдат двусмислени. Това е реалността: робството е насилие.  То е унижение, страх, зависимост и липса на свобода.
Познатите причини, по които хората стават жертви и попадат в трафик са различни. Трафикантите използват различни методи в набирането на жертви. Когато човек е наясно как може да бъде трафикиран, той има силата да предотврати това.  Най – познатите причини, по които са трафикирани хора са: фалшива обява за работа; продадени от член от семейството; подлъгани чрез създаване на романтична емоционална връзка с трафикант; отвличане; въвлечени в трафик на приятел; измама при емигриране.
Видовете трафик в България са: трафик с цел сексуална експлоатация; трафик с цел трудова експлоатация; просия; продажба на бебета и събиране на органи.  При нужда, когато станат свидетели на нещо, което ги притеснява представителите на сдружението посъветваха учениците да позвънят на упоменатият телефон за връзка с тях.
След приключване на презентацията, ученици от СУ „ Христо Ясенов“ преминаха през обучение, където те самите за в бъдеще ще обучава свои връстница на тема „Превенция на трафик на хора“. След успешно презентиране те получават сертификати за своята работа.

Актуално

Харесва ли ви новата визия на сайта?