Категории

ТИХОМИР НИКОЛОВ ХВАНА КРЪСТА НА БОГОЯВЛЕНИЕ

08 Януари 2018 | 15:40 Прочетена: 201

На 6 януари Православната църква чества Богоявление, Йордановден. Според православния календар празникът ознаменува кръщаването на Исус Христос от Йоан Кръстител в река Йордан. В момента на ритуала небето „се отваря" и Светия дух слиза върху Христос във вид на гълъб, а от небето се разнася глас: „Този е Моят възлюбен Син, в Когото е Моето благоволение".
Празникът има различни имена в различните области на страната - Кръстовден, Водици или Водокръщи. Той е наречен така, защото на този ден всеки, който иска да е здрав през годината се окъпва или поне се измива на реката. С него се слага край на така наречените „Мръсни дни".
На този ден навсякъде, където има водоем, се извършва ритуалното хвърляне на кръста от местната църква, а мъжете се надпреварват да го извадят. След изваждането на кръста се служи тържествена литургия, наречена Велик водосвет. На нея се обновява светената вода в храмовете. От нея всеки носи вкъщи. Тя пази от болести и пречиства душата. Пази се през цялата година за тежки моменти в семейството, ако някой легне болен. От ритуалните измивания и пръскания с вода на Богоявление тръгват и обичаите, свързани с поливането и мокренето на всички именници, независимо от годишното време.
За поредна година, в община Етрополе, празникът бе почетен с хвърлянето на свещения кръст в местността „Изворите“. Ритуалът по хвърлянето на кръста бе извършен от отец Емил и отец Огнян.
На церемонията присъстваха заместник – кметовете на Община Етрополе г-жа Росица Христова и инж. Стефан Борисов, кметове и кметски наместници, общински съветници, служители на Общинска администрация – Етрополе и граждани.
В прекрасното слънчево време, 14 ентусиасти скочиха във водите, за да вземат участие в ритуала. Най-много бързина показа Тихомир Ценов на 33 години от село Малки Искър, който успя да хване свещения кръст. Голямата награда му бе връчена от заместник – кмета на Община Етрополе г-жа Христова, която му пожела здраве и благоденствие. Всички участници, които се хвърлиха в студената вода за кръста получиха по 50 лв., а за победителя наградата беше 300 лв. За доброто настроение на  всички присъстващи се погрижиха ТА „Балканска младост” и Младежкия духов оркестър.

Актуално

Харесва ли ви новата визия на сайта?