Категории

ТЪРЖЕСТВЕНА СВЕТА ЛИТУРГИЯ БЕ ОТСЛУЖЕНА ПО ПОВОД ПЕТРОВДЕН

30 Юни 2020 | 09:02 Прочетена: 53

 

На 29 юни църквата чества паметта на двата Христови апостоли – Петър и Павел – ревностни разпространители на християнството, изтърпели много страдания и гонения и наричани „първовърховни престолници и вселенски учители”.

 

Тържествена света литургия бе отслужена в Църквата „Св. Архангел Михаил“, град Етрополе. Негово Високопреосвещенство Ловчански митрополит Гавриил, отслужи тържествен и молебен за здраве. В службата се включиха: отец Огнян, отец Христо, отец Борис и отец Емил и други. Множество граждани от рано сутринта бяха дошли да запалят по свещичка и да се помолят за здраве и и благополучие.

 

Петровден съвпада с времето, когато на полето има най-много работа. На празника обаче се работи само през първата половина от деня.

 

Сутринта в църквата се носят ранни ябълки – петровки, обреден хляб – колак. Вярвало се е, че обредите на този ден предпазват от градушки, гръмотевици и п ожари.

 

На този ден имен ден празнуват: Петър, Павел, Камен, Кремена, Павлин, Павлина, Патриция, Петрана, Преслава, Петя, Полина и имат повод до почерпят в деня на светите апостоли Петър и Павел.

 

Актуално

Харесва ли ви новата визия на сайта?