Категории

ИЗЛОЖБА В ИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ - ЕТРОПОЛЕ

27 Юни 2020 | 08:29 Прочетена: 24

 

По повод празника на град  Етрополе - Петровден,  Исторически музей - Етрополе има уникалната възможност да представи на жителите и гостите на нашия град изложбата „Армията на бога“ на Фондация „Арете-Фол“, с колекция от средновековни и възрожденски икони.

 

Иконата в българската традиция не е просто образ на светец. Тя е съществена част от нашата традиция,   най-непосредствен израз  на религиозните  чувства и усета към красивото у българина. 

 

Традициите в иконописното изкуство са живи в нашия град от векове. През ХVІ в. – ХVІІ в. в Етрополския  манастир „Света Троица“ е функционирал скрипториум за преписване на богослужебни и библейски книги заедно с иконописно ателие.  Около 30 са иконите с произход от ателието в Етрополския манастир. Между тях са храмовата икона „Старозаветна Троица“, рисувана от зограф Недялко от Ловеч през 1598 г., известна в науката като първата подписана от български автор средновековна икона, „Богородица Одигитрия с пророци”, „Христос Вседържител с апостоли и светци”, „Св. Йоан Кръстител с житийни сцени” и „Свети Николай”. 

 

С уважение към традицията и с активното съдействие на Росица Манова – уредник в частен музей „Арете“,  Исторически музей - Етрополе  уреди временната изложба  „Армията на бога“ в две от залите на музея. Колекцията „Армията на Бога” на Фондация „Арете-Фол“ е една от първите частни колекции в България. Тя е съставена  от оригинали и копия на средновековни и възрожденски икони,  от стенописи на най-известните светци воини. Изображенията на Св. Георги, Св. Димитър, Св.Мина, Св.Теодор Стратилат и Св.Теодор Тирон, на Златната църква във Велики Преслав от Х в., както и предмети на религиозна утвар  са събрани и социализирани в изложбата с вярата, че изкуството е непреходно и трябва да бъде съхранявано и популяризирано.

 

В изложбата „Армията на бога“ са показани над 100 културно – исторически ценности. Между тях впечатление правят иконите на Свети Георги и Свети Димитър, рисувани от Николай Павлович през 1870 г., иконите „Свети Мина“ и „Св.Богородица Скърбяща“ от ХІХ в.  на художника Захари Цанюв от Тревненската школа, копие на една от първите рисувани икони на Свети Георги - Копска тъкана икона от ІV в., копие на чудотворната икона „Св. Богородица“ от Бачковския манастир, оригинална гръцка икона на Свети Димитър ХІХ в., както и копие на иконата на Свети Теодор Стратилат ІХ-Х в. от Велики Преслав.

Изложбата „Армията на бога“ на фондация „Арете-Фол“ ще гостува на Исторически музей - Етрополе до 31 декември 2020 г.

 

Актуално

Харесва ли ви новата визия на сайта?