Категории

ТУРИСТИЧЕСКИ ПРАЗНИК „СВЕТИ АТАНАС“

29 Януари 2020 | 07:59 Прочетена: 125

„Атанасовден“ – един от най – обичаните празници зимни празници.  Той е стар тракийски празник, който е съхранен и запазен във времето от етрополци. Този празник е уникален, възникнал е през второто хилядолетие преди новата ера.

 Етрополци са пример за това, как през годините един празник е останал и съхранен във времето, празник пренасящ древните традиции и обичаи днес – във съвремието. Няма по-ценно от това да съхраним историята си, да я прославяме, да сме горди наследници, на това, което са ни оставили нашите деди. Местното население доказва, че е възможно да опазим народния дух и непокътнатата памет и днес, въпреки трудностите.

Празникът е свързан с изпращането на зимата и посрещането на пролетта. Тежка е била зимата на траките по това време,на хората им дотежала тежката борба с природата….Време било да дойде пролетта, зеленина да покрие потъмнялата земя, да повее топъл вятър, да се разлистят дърветата. Това трябвало да се измоли от бог Сабазий – божество почитано като благодетел и дарител на безсмъртието. Предполага се, че главното прорицалище на Дионис в Тракия се намирало именно там, където и до днес се тачи светецът – безсмъртния –връх Свети Атанас. Скрил се в мъглите, той чакал даровете на хората – вино и пълна софра. Ако не направели това, няма да пусне пролетта на земята и зимата щяла да се върне по-тежка и сурова.

Всяка година траките тръгвали по снежните склонове на планината с гайди, тимпани и чинели, с викове и крясъци те трябвало да прогонят злите духове. Когато стигнели върха нареждали големи клади от дърва и отправяли поглед към храма на бог Сабазий. Богинята на зората Еос излизала на небето и младият жрец запалвал огън. От него запалвали и другите огньове, върху жаравата, на които печели жертвени животни. По късно хората се пръскали из планината, за да берат брашлян и кокичета, правели шапки във формата на кръг и се окичвали с тях като символ на пролетта.

В Етрополе е запазен и турският израз „Танас гилди, яз гилди!”, което на български означава „Атанас дойде, лятото дойде!”. Според поверието, през деня Свети Атанас си съблича кожуха и се облича с копринена риза, заменя зимата с лятото. В планината той се провиква: „Иди си зимо, та да дойде лятото”.

По стара традиция „Атансовден“ се отбелязва последната неделя на месец януари. През последните години празникът добива не само национална, но и международна известност. Гости на празника бяха: г-жа Станка Димитрова – заместник – кмет на Община Етрополе, г-н Марин Маринов – председател на Общински съвет – Етрополе, г-жа Нели Сейменарова – главен счетоводител в Община Етрополе, г-жа Росица Иванова – началник отдел „Социална политика, спорт и туризъм“, Наталия Цветкова – Директор на Исторически музей и служители на Общинска администрация – град Етрополе.

Честването на празника започна още на 25 януари /събота/ с молебен за здраве и благополучие, който бе извършен от отец Борис в Манастир „Света Троица“. За събитието пристигнаха над 300 туристи от: Българска федерация по туризъм, Български туристически съюз, Неготино – Република Македония, Струмица – Република Македония, Скопие – Македония, Гевгелия – Македония, София, Тетевен, Ловеч, Троян, Ботевград, Бистрица, Ябланица, Пазарджик, Варна, Петрич, Плевен, Кюстендил, Стара Загора и други.

 Съботната вечер, мероприятието продължи в хотел „Еверест”. Председателят на Общински съвет – Етрополе Марин Маринов приветства гостите с „добре дошли“ и им пожела здраве, успехи и да продължаваме да пазим традициите си. Заместник – кметът на Общината госпожа Димитрова, по традиция връчи питка, бръшлян и грамота на всички дружества и клубове. За поредна година Исторически музей – Етрополе уреди фотоизложба. „По следите на традицията Атанасовден” във фоайето на хотел „Еверест“. За прекрасното настроение допринесе и нашата Вили Рай със своите чудесни песни. Децата от „Клуб туризъм и екология – опознай и съхрани – 2001” направиха възстановка на легендата за „Св. Атанас”. С танците на Танцов състав „Балканска младост” и Етрополска духова музика участниците прекараха незабравими мигове на красивия празник. Неделя рано сутринта туристите се изкачиха на връх „Свети Атанас”. Всички се закичиха с бръшлян и кокичета, високо в планината се виеха кръшни хора, на жаравата се грееше ракия и печеха шишове с месо. За доброто настроение допринесе Етрополската духова музика. По обяд всички се отправиха към града.

В 14.30 часа празничното шествие водено от Бог Сабазий бе посрещнато от заместник- кметът на Община Етрополе Станка Димитрова, много граждани и гости на града.  Към всички тях бог Сабазий отправи своето пожелание за здраве, благополучие и късмет. Госпожа Димитрова приветства всички присъстващи им пожела здрава и успешна година, а членовете на НД „Традиция”  с гърмежи прогониха злите духове. По традиция празникът завърши с голямо хоро.

 

 

 

 

 

Актуално

Харесва ли ви новата визия на сайта?