Категории

СДРУЖЕНИЕТО „ВЯРА – ДИАБЕТ“ ОТБЕЛЯЗА ТЪРЖЕСТВЕНО СВЕТОВНИЯ ДЕН ЗА БОРБА С ДИАБЕТА В ЕТРОПОЛЕ

28 Ноември 2019 | 08:41 Прочетена: 175

Сдружението „Вяра – Диабет“ – град Етрополе отбеляза тържествено Световния ден за борба с диабета, който се отбелязва на 14 ноември.  В празничното празненство бе организирано в ресторанта на хотел „Еверест“.
В отбелязването на международния празник се включиха заместник-кметовете на Община Етрополе г-жа Росица Христова и г-жа Станка Димитрова. Своите поздрави към присъстващите да бъдат здрави, щастливи и благословени отправи заместник – кметът г-жа Христова.
Децата от Детска градина „Еделвайс” поздравиха присъстващите с прекрасно изпълнени песни и танци. Облечени в народни носии, малчуганите успяха да останат за дълго в сърцата на присъстващите с топлите думи, които отправиха към тях. В знак на признание и уважение, дружеството бе подготвило малки подаръци за децата.
Международният ден за борба с диабета се отбелязва всяка година на 14 ноември по решение на Международната Диабетна Федерация и Световната здравна организация, в отговор на нарастващата тревога за бъдещето на милионите хора, страдащи от заболяването. През 2007 г. Световният ден за борба с диабета става и официален празник на Организацията на Обединените Нации с приемането на Резолюция 61/225, която подчертава необходимостта от спешни мерки за подобряване на рисковите фактори за контрол на диабета. Самият ден 14 ноември е избран, защото това е рожденият ден на Фредерик Бантинг, който заедно с Чарлз Бест през 1921 г. откриват животоспасяващото лечение за захарен диабет тип 1 – инсулина. Логото на Световния ден за борба с диабета е кръг, символизиращ живота и здравето, а синият цвят отразява небето, еднакво за всички нации. Синият кръг отразява обединението на световната диабетна общност в отговор на диабетната пандемия. 
В приветственото си слово г-жа Маргарита Стефанова изказа своите благодарности на г-н Димитър Димитров – Кмет на Община Етрополе и на екипа му за тяхната всеотдайност и приноса им за разнообразяване живота на диабетиците в сдружението.  В знак на благодарност и като жест към хората с диабет, общинското ръководство подари празничния обяд.

Актуално

Харесва ли ви новата визия на сайта?