Категории

В ИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ – ЕТРОПОЛЕ БЕ ОТКРИТА ИЗЛОЖБА „ЗЕМЯ НА ТРУД И ЛЮБОВ”

22 Ноември 2019 | 18:18 Прочетена: 177

В Исторически музей – Етрополе бе открита изложба „Земя на труд и любов” на частен музей „Арете” на 22 ноември 2019 година. Тя е една от колекциите на частен музей „Арете“, София с директор д-р Нина Дебрюне. Музеят е създаден от проф. Димитър Иванов, историк, журналист, специалист по национална сигурност, директор на Института по теория и практика на лидерството „Стефан Стамболов”, автор на повече от 20 монографии по история, политика и културно наследство и на стотици статии и есета, бивш офицер от МВР. Това е първата изложба на частен музей „Арете“, която гостува в Етрополе.
Изложбата „Земя на труд и любов”, представяща колекция графика и малка пластика, всичките оригинали, реплики и уникати, за пръв път показвани пред публика. Представена е тракийската култура чрез Панагюрското златно съкровище (копие на оригинала), ритоните от съкровището от с. Борово, Русенско, златната маска на Терес и главата на Севт ІІІ, комплект украса за конска амуниция от могилите Светицата и Голямата Косматка край гр. Шипка, Казанлъшко.
Мероприятието бе уважено от Марин Маринов – председател на Общински съвет – Етрополе, Станка Димитрова – заместник – кмет на Община Етрополе, Мариана Драганска – Секретар на Община Етрополе, общински съветници, граждани и ученици от средните училища.
Професор Димитър Иванов изказа благодарност към ръководството на Община Етрополе и ръководството на Исторически музей – Етрополе за възможността да аранжират тази великолепна изложба в Етрополе, на която ще могат да се насладят жителите и гостите на града.
Наталия Цветкова – Директор на Исторически музей – Етрополе изказа благодарност на проф. Иванов, директорката на музей „Арете” д-р Нина Дебрюне за възможността в Етрополе да гостува тази изложба и всички да се докоснат до значими за историята ни артефакти от нашата богата история.
Председателят на Общински съвет – Етрополе приветства гостите с „Добре дошли” и им пожела много успех не само на изложбата, а и на цялата патриотична и възпитателна дейност. Господин Маринов поздрави организаторите и директорите на музеите за възможността, която предоставят, всеки да се докосне до  изложба.
Изложбата ще бъде в Етрополе шест месеца и желаещите могат да я посещават всеки ден до 22 април 2020 година.
 

Актуално

Харесва ли ви новата визия на сайта?