Категории

С ПАНИХИДИ И ПОДНАСЯНЕ НА ВЕНЦИ И ЦВЕТЯ БЕ ПОЧЕТЕНА ПАМЕТТА НА ЗАГИНАЛИТЕ ЗА ОСВОБОЖДЕНИЕТО НА ЕТРОПОЛЕ

24 Ноември 2019 | 18:07 Прочетена: 180

Тържественият 24-ти ноември по повод 142 години от Освобождението на Етрополе започна с панихида в църквата „Свети Архангел Михаил” и поднасяне на венци и цветя. Тържественото отбелязване на Освобождението започна с участието на ученици от 4 „в” клас на СУ "Хр.Ясенов" гр.Етрополе. На честването присъстваха: Станка Димитрова и Росица Христова-заместник-кметове на община Етрополе, общински съветници, служители в общинска администрация, учители и ученици от училищата в гр.Етрополе, служители на различни институции в общината. Децата представиха стихове и песни посветени на героизма и храбростта на загиналите във войните за Освобождение.  Тържествена панихида, в памет на погребаните 16 руски воини в двора на църквата, дали живота си за свободата, отслужи отец Огнян. С едноминутно мълчание и падане на колене присъстващите отдадоха почит към загиналите. В знак на преклонение пред тяхната саможертва венци и цветя бяха поднесени от името на Кмета на Община Етрополе Димитър Димитров и председателя на Общински съвет – Етрополе Марин Маринов, СУ "Хр.Ясенов", "Елаците-Мед" АД, Геотехмин ООД, Исторически музей Етрополе, ПГ "Тодор Пеев" гр.Етрополе, Общински съвет на БСП Етрополе и други.
С музикално-поетична програма, учениците на ОУ „Христо Ботев" – град Етрополе почетоха паметта на загиналите за освобождението на Етрополе, като по традиция това се случва в двора на Църквата „Свети Георги”. На честването присъстваха: Росица Христова и Станка Димитрова – заместник – кметове на Община Етрополе, общински съветници, служители в общинска администрация, учители и ученици от училищата в гр.Етрополе и други. Учителят по история г-н Марин Кубетски изнесе слово, което бе посветено на героизма и храбростта на загиналите във войните за Освобождението.  Панахидата при паметника бе отслужена от отец Емил. В знак на преклонение пред тяхната саможертва венци и цветя бяха поднесени от името на кмета на Община Етрополе Димитър Димитров и председателя на Общински съвет – Етрополе Марин Маринов, ОУ „Христо Ботев”-  град Етрополе, "Елаците-Мед" АД, Геотехмин ООД, Исторически музей- Етрополе, ПГ "Тодор Пеев" гр.Етрополе.
Венци и цветя бяха поднесени и пред Руския паметник в местността „Прогон“. Възпитаниците на СУ „Христо Ясенов” – град Етрополе представиха рецитал и стихове по повод Освобождението. На мероприятието присъстваха: Марин Маринов – Председател на Общински съветник – Етрополе, Станка Димитрова – заместник – кмет Община Етрополе, Росица Иванова – Началник отдел „Социална политика, спорт и туризъм”. Приветствие към присъстващите отправи Председателя на Общинския съвет „Уважаеми съграждани, искам да Ви поздравя с днешния празник! Днес ние празнуваме 142 години свобода. Може в ежедневието си да нямаме всички блага на Света, но имаме най – голямото благо – Свободата и мира! Длъжни сме да ги пазим, длъжни сме да пазим паметта на хората благодарение, на които днес ние може да се наречем свободни. Тези хора оставиха майки, семейства, деца, за да дойдат да положат костите си тук – на това място! Няма по – голяма добродетел от това да дадеш душата си на ближния. Няма и по – голям срам тази добродетел да бъде забравена. Нека никога не забравяме подвига на хората, които дадоха живота си, за да може днес ние да бъдем свободни. Руси, българи, финрандци, украинци, хора от различни етноси и различна вяра, направиха така, че  днес ние да живеем един по – добър живот! Нека не забравяме, че да бъдем днес ние тук някои е загубил живота си преждевременно. Нека склоним глава пред хората дали живота си за нашето добро”.
Венци и цветя в памет на загиналите във войните знайни и незнайни войни бяха поднесени от името на кмета на Община Етрополе Димитър Димитров и председателя на Общински съвет – Етрополе Марин Маринов, СУ „Христо Ясенов“ – град Етрополе, „Елаците-Мед" АД и Геотехмин ООД.
 


Актуално

Харесва ли ви новата визия на сайта?