Категории

Стартира конкурсът „Магията на производство. Рудодобивът-познание е бъдеще"

08 Октомври 2019 | 14:54 Прочетена: 120

За пета поредна година „Елаците – МЕД“ АД и „Геотехмин“ ООД организират регионални ученически конкурси в общините, в които дружествата развиват дейност. По различни теми и в различни категории се състезават участници от училищата-партньори на тези инициативи.
Тази година темата на конкурса е: „МАГИЯТА НА ПРОИЗВОДСТВОТО. РУДОДОБИВЪТ – ПОЗНАНИЕ И БЪДЕЩЕ“.  Той е част от корпоративната социална отговорност на дружествата и инициативите, посветени на две значими годишнини - 44 години от създаването на МОК „Елаците“ и 20 години от присъединяването на дружеството към Група ГЕОТЕХМИН. Участие в конкурса могат да вземат всички ученици от 5-ти до 12-ти клас от училищата: ОУ „Георги Бенковски“, с. Мирково, СУ „Христо Ясенов“, гр. Етрополе, ОУ „Христо Ботев“, гр. Етрополе, Професионална гимназия  "Тодор Пеев", гр. Етрополе, СУ „Св. Паисий Хилендарски“, гр. Златица, Професионална гимназия „Златица“, гр. Златица, ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“, с. Чавдар, ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“, с. Челопеч, Професионална гимназия по механоелектротехника, гр. Пирдоп, СУ "Саво Савов",  гр. Пирдоп, ПГТХТ "Никола Димов", гр. Пирдоп, СУ ” Любен Каравелов”, гр. Копривщица.
Беседи бяха проведени в СУ „Христо Ясенов“ - Етрополе, ПГ „Тодор Пеев“ - Етрополе и ОУ „Христо Ботев“ – град Етрополе.  Беседите бяха водени от д-р Живко Илиев от Минно-геоложкия университет, като той беше придружаван от представители на дружествата – организирали конкурса Стефани Параскова и Моника Мишева.
Чрез презентация – лекция за „Магията на рудодобива“, д-р Живко Илиев запозна присъстващите с основните понятия „геология” и „геоложки процеси”, „геология и основна среда”, „полезни изкопаеми” – видове и начините на добиването им.  Запозна ги с историята на рудодобива в света и в България, както и със световните и български рудници в днешно време.  Начини на преработка на добитата руда и приложението на металите в живота на хората. Особено внимание беше обърнато и на рекултивацията на минните басейни след извличане на природните богатства.
След лекциите учениците получиха подробни разяснение и указания за конкурса, като крайният срок за предаване на творбите е 5 ноември 2019 година. На всички участници бяха раздадени материали по темата.

Актуално

Харесва ли ви новата визия на сайта?