Категории

ИВАНКА ГРЪБЧЕВА СТАНА НА 90 ГОДИНИ

12 Септември 2019 | 08:00 Прочетена: 96

Баба Иванка или Леля Ванче, както я наричат повечето хора в Етрополе, на 5 септември отпразнува своя деветдесети рожден ден. Иванка Гръбчева, по мъж – Антонова, чества своя юбилей в малкия салон на НЧ „Тодор Пеев-1871“ в родния й град Етрополе, където и днес прекарва по-голямата част от времето на старините си.
Иванка Гръбчева е доайенът на телевизионните режисьори в България. От 1943 г. тя е свързана с киното. Повече от 30 години пък работи в БНТ още от нейното създаване. Зад гърба си има безброй много емисии "По света и у нас", повече от 60 предавания "Панорама", над 150 ключови за България събития, предавани на живо, много филми и още, и още. Обиколила е почти всички държави по света и лично се е срещала с Кастро, Кадафи, императора на Япония и много други известни исторически личности.
На рождения ден присъстваха много важни гости и приятели на Баба Иванка. Събитието бе уважено и от граждани на Етрополе, които бяха подготвили подаръци, поздравления и музикални поздрави за рожденичката.
 Г-жа Росица Христова, заместник-кмет на Община Етрополе, поздрави Иванка Гръбчева от името на Кмета на Общината Димитър Димитров с думите „Изразявам огромното си уважение към Вас за Вашия изключителен принос към телевизионната история на България и културния живот в Община Етрополе! Вашият дългогодишен професионален опит като режисьор е повод за гордост и удовлетворение от постигнатото!“. След това г-жа Христова връчи почетен плакет на Кмета на Община Етрополе на г-жа Гръбчева за специалните й заслуги към културния живот в града. Поздрав отправи и Председателят на ОбС- Етрополе г-н Марин Маринов. Инж. Драгомир Драганов – изпълнителен директор на „Елаците – Мед” АД от името на проф. дтн инж. Цоло Вутов връчи медал за съпричастност към дейността на предприятието на режисьорката.

Програмата премина в скъпи спомени и снимки на Баба Ванче, която разказа за своя изключителен професионален и личен живот пред водещата Бистра Александрова и всички присъстващи.
Финалът на тържеството бе празнично хоро, поведено от самата Иванка Гръбчева, която не свали усмивката от лицето си през цялата вечер.

Актуално

Харесва ли ви новата визия на сайта?