Категории

МЕРКИ СРЕЩУ АФРИКАНСКА ЧУМА ПО СВИНЕТЕ

25 Юли 2019 | 17:58 Прочетена: 194

Във връзка с ограничаване на болестта Африканска чума по свинете на територията на страната, Община Етрополе организира  преброяване на домашните свине. Срокът за подаване на информацията за територията на град Етрополе е 02.08.2019 година. Кметовете и кметските наместници по места на територията на Общината ще направят преброяване на отглежданите домашни свине и ще предоставят списъците на официален главен ветеринарен инспектор – д-р Цветан Лютаков. Гражданите на територията на Общината трябва да подадат информация за отглежданите прасета в Общинска администрация – Етрополе, стая 202.
Африканската чума по свинете е заболяване, което е силно заразна болест, която засяга диви и домашни свине. Вирусът е силно устойчив, няма разработена ваксина срещу него, както и ефективно лечение. Хората не могат да заболеят от Африканска чума по свинете, но заболяването може да доведе до тежки икономически загуби за свиневъдството. За предотвратяване на разпространението на вируса от засегнатите райони е необходимо собствениците на животни да спазват следните правила:
1.    Домашните свине не трябва да се хранят с отпадъци, включително кухненски, съдържащи остатъци от свинско месо или месни продукти от свинско месо, включително и с прясна трева и фуражи, които не са съхранявани най – малко 60 дни.
2.    Домашните свине да се отглеждат по начин, недопускащ контакт с диви свине.
3.    Потенциално замърсени транспортни средства, оборудване и фуражи не бива да бъдат внасяни в стопанства със свине.
4.    В стопанствата със свине не бива да бъдат допускани хора, които: са били в контакт със заразени домашни свине; са били в контакт с диви свине; са били в контакт на местонахождението на огнище на Африканска чума по свинете; са участвали в ловни излети.
Ако преди клане на свине за лична консумация стопаните забележат симптоми като загуба на апетит, ускорено и затруднено дишане, секреция от носа и очите, некоординирани движения, кървава диария, видими подкожни кръвоизливи по целия труп, насъбрана кървава течност в корема и гръдния кош, почернял, уголемен и/или разширен далак, малки червени петна от кръвоизливи по бъбреците НЕЗАБАВНО ДА УВЕДОМЯТ ВЕТЕРИНАРЕН ЛЕКАР И ДА ПРЕУСТАНОВЯТ ОБРАБОТКАТА НА ТРУПА.Актуално

Харесва ли ви новата визия на сайта?