Категории

Децата от клуб „Търсачи на легенди” на гости на „Воденицата” в с. Ямна

03 Юни 2019 | 16:17 Прочетена: 115

На 2 юни 2019 г. ученици от СУ „Христо Ясенов”, участващи в Клуб „Търсачи на легенди”  по проект на Академично Етноложко Сдружение – Софийски университет „Св. Св. Климент Охридски“, реализиран с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура”, посетиха село Ямна, където бяха на гости на Къмпинг „Воденицата”.
Пътуването беше организирано с любезното съдействие на Община Етрополе, а целта на посещението беше децата да се запознаят с една 150-годишна действаща воденица за мелене на брашно, която въпреки повратностите на времето, е запазила своя автентичен вид и предназначение. Освен това ученици и студенти от сп. „Етнология” имаха рядко срещаната възможност да станат свидетели, а и участници в традиционната техника за месене на хляб и изпичането му в глинена подница, заровена в жарава, както са го правили нашите баби и прабаби от незапомнени времена.
Домакинята на тази презентация, в лицето на Катя Дончева, със завидно сладкодумие и майсторство, показа на „Търсачите” как трябва да се замеси брашното, как е правилно да се омеси, за да не остават „валки” и кога е готово тестото, за да стане вкусна и дъхава погача. На всеки участник беше раздадено и топче тесто, за да може с ръцете си да усети и разбере как предците ни са правили и почитали насъщния, а така приготвеният хляб беше сложен в подницата, захлупена с метален капак, наречен връшник и заровена в гореща жарава.
Всеки получи парче от изпечената погача, която беше още по-вкусна с домашно прясно сирене и паница боб, сварен в гърне на огнището по оригинална месна рецепта. Така макар и за час, участниците в проекта „Търсачи на легенди – да опознаем родното място”, се докоснаха до неподправената атмосфера и традиционен бит на старите етрополци, с надеждата, че са разбрали кои са стойностните неща в човешкия живот, които си струват да бъдат съхранени и предадени на следващите поколения. Това беше и финалната среща на клуба. Проектът „Търсачи на легенди” – да опознаем родното място” си постави за цел в рамките на една година да научи подрастващите, включени в неговите инициативи, да придобият усета на любознателни търсачи и събирачи на старо знание, което да стане част от богатата съкровищница на нашето културно-историческо наследство.  

Актуално

Харесва ли ви новата визия на сайта?