Категории

ПРАЗНИЧНО ОТБЕЛЯЗВАНЕ НА 1 НОЕМВРИ – ДЕН НА НАРОДНИТЕ БУДИТЕЛИ

02 Ноември 2018 | 22:00 Прочетена: 91

Община Етрополе празнично отбеляза 1 ноември – Ден на народните будители. Мероприятията по повод празника започнаха с отслужване на молебен в църквата „Свети Архангел Михаил“. Молебенът за здраве и благополучие бе отслужен от отец Христо, на него присъстваха учители и дейци на културата.
В късния следобед под звуците на Младежкия духов оркестър към Община Етрополе в знак на уважение бяха поднесени цветя пред паметника на Тодор Пеев от представители на институции в града.
Празничен концерт по повод 1 ноември – Ден на народните будители бе представен в Народно читалище „Тодор Пеев-1871“. Концертната програма започна със стихове на български будители. В прекрасната концертната програма участие взеха ученици от ОУ „Христо Ботев“ – град Етрополе, СУ „Христо Ясенов“ – град Етрополе, Танцов ансамбъл „Балканска младост“ с ръководител Калинка Пушкарова, Трио „Романтика“ с ръководител Боян Шаранов, ВГ „Ретротон“ с ръководител Виолета Цолова, ВГ „Димана“ с ръководител Цветелина Петкова.
Слово по повод празника произнесе г-жа Росица Христова – заместник – кмет на Община Етрополе. „Първи ноември е общобългарски празник на историческата памет и национално самочувствие, отстоявани с години и десетилетия. Принос за това имат стотици и хиляди знайни и незнайни книжовници, наставници и просветители, борци за национално освобождение, вдъхвали вяра в собствените сили на народа за трудностите, пред което пътят на историята ги изправял неведнъж.
Всеки народ има велики празници, но само българският народ чества Деня на своите будители. Първи ноември е паметен ден от вечния календар на България, сакрална дата, свързана с българското Възраждане. Този ден е част от нашия дух, от нашата съвест, възхвала на пробуждащата сила в нашите корени. На този ден всички българи отдаваме почит на създателите и пазителите на българската духовност – от раждането на писменото слово, през Средновековието, през вековното османско владичество, завършило с над стогодишно възраждане и освободителни борби.
Първи ноември е дата, избрана да изразим своето преклонение пред големите българи, запазили в столетията под чуждо владичество национална гордост и памет, чувство за историцизъм и вяра за съхранение, на огромно желание за свобода, за собствен език и право на държава, готовност за борба и саможертва.
В този светъл ден отдаваме своето уважение и признателност и към етрополските просветители, които са писали и продължават да пишат труда си, страница по страница, година след година историята на нашия град и Община.
Искрено изразяваме своето уважение към днешните учители и културни дейци, към читалищните деятели, радетели и родолюбци в Община Етрополе, които развиват целенасочена и последователна културно – просветна дейност и съдействат за опазването на уникалните местни традиции. Всички ние откриваме във Ваше лице духа на будителите и това ни дава самочувствието на българи. Не спирайте да будите съзнанието на младото поколение, за това какво е наследството, което носим като история, духовност и традиция!“, бе част словото.
По повод прекрасните изпълнения, красива кошница с цветя бе поднесена от името на Кмета на Община Етрополе Димитър Димитров и председателя на Общински съвет – Етрополе Марин Маринов.

Актуално

Харесва ли ви новата визия на сайта?