ВГ „Оренда“ участва във фестивала „Босилеградско краище пее и танцува“ – 2017

20642300 701600480039437 467865132 o

ВГ “Оренда“ с участие във фетсивала „Босилеградско краище пее и танцува“ – 2017 г., Краище – едно време е било кюстендилско краище, днес е сръбска земя... Но българският дух не напуска това място, дето някога са играли дедите ни.

В това китно планинско местенце вокална група „Оренда“ към НЧ“Т.Пеев-1871 г.“ – град Етрополе остави част от сърцето и душата си с изпълненията на фестивалната сцена и пред старата църква в село Извор , Босилеградска община.

Групата бе посрещната от Горан Георгиев – служител в босилеградския културен център, който отдаде цялото си време, енергия и внимание, за да ни запознае с историята, традициите и духовните ценности на хората, живеещи в Босилеград.

„Босилеградско краище пее и танцува“ е събитие, което събира всяко лято състави от България, Черна гора, Сърбия, Македония, Босна и Херцеговина, Сараево и други балкански народи. Всяка страна изпраща своите хора със своите носии, със своите послания и символи. Изпраща ги, за да се слеят с останалите, но и да се отличат – всеки със своята идентичност и пъстрота, с пулса на родния фолклор, с везмото на родните носии.

Фестивалът в Босилеград започва с настъпването на вечерта и продължава до късните доби на нощта. Хора от всичките краища на Балканите се стичат тук, за да покажат народните танци и песните на предците си. На сцената има двама водещи – единият говори на сръбски, другият – на български. Тази година се проведе девотото издание на фестивала, който протече в дните от 27 юли до 2 август. В него се включиха фолклорни групи и ансамбли от България, Македония, Сърбия, включително от Косово и Метохия, Босна и Херцеговина, и Румъния.

Освен песните и танците, фестивалът включва и конкурсна част – надиграване с ръченица и най- красива носия. Група „Оренда“ се класира на първо място в конкурса за най-красива носия с Празнична тракийска носия, представена от Маргаритя Йотова, а за участник в тричленното жури бе поканена г-жа Наталия Цветкова – директор на Историческия музей в град Етрополе.

Всяка фестивална вечер започва с дефиле на фолклорните групи по улиците на Босилеград, което завършва в училищния двор, където провежда същинската част от програмата. Последният ден от фестивала се организира в няколко села, като кметът на Босилеград и общинарите обикалят заедно с участниците от фестивала, а накрая се спират в село Извор пред старата църква, където танцуват и пеят заедно с всички присъстващи.

Група „Оренда“ бе поканена именно в село Извор, където заедно с групите от Босилеград и Соволяно се включи в последния ден на фестивала. Думите на кмета на Босилеград -Владимир Захариев, стоплиха душите и изпълниха сърцата на всички присъстващи, а те гласяха следното: „Благата дума, усмивката и целувката доскосват всеки човек. Обичта между хората е най-важното нещо в този живот. Нека всички се обичаме, почитаме и разбираме!“

Така бяхме посрещнати, така бяхме и изпратени – с усмивка, прегръдка и целувка. Грамотите и подаръците са само едно материално свидетелство на несравнимото духовно преживяване и споделена простичка човешка обич.