Безплатно измерване на кръвната захар в гр. Етрополе

20196266 1481669445251538 781424494 o

Какво му трябва на един възрастен човек, а и не само, за да почувства топлина в сърцето? Мъничко грижа и внимание е съвсем достатъчно. Именно грижа и внимание дава Етрополското Сдружение Вяра-диабетна всички онези хора, които ежедневно се сблъскват с едни или други здравословни проблеми. Сдружението организира редица мероприятия и инициативи, които да разнообразяват и улесняват живота на диабетика в частност. Примери за благотворителната дейност на Сдружение Вяра-диабет, която се извършва благодарение и на спонсори, са раздаването на храна на диабетици с ниски доходи, отбелязването на Световния ден за борба с диабета, организирането на екскурзии и др. За поредна година сдружението взима участие и в инициативата за измерване на кръвната захар, която се организира от СНЦ Българска Асоциация Диабет”. Повече за събитието разказват председателят на Сдружение Вяра-диабет - Гинка Михайлова и зам. председателят - Маргарита Стефанова.

Разкажете повече за инициативата?

Маргарита Стефанова: Инициативата е на СНЦ Българска Асоциация Диабет, а ние с интерес и удоволствие приехме тяхното предложение да се включим. Те ни предоставят апарати за измерване на кръвната захар, както и няколко стотин броя лентички. Целта е да направим едно контролно изследване на всички диабетици, а също така и на хора, които не са диабетици, но имат желание да си проверят кръвната захар. Тогава тези, които са имали най-високи стойности могат да дойдат повторно.

Безплатно ли е това изследване?

Гинка Михайлова: Всичко е абсолютно безплатно.

Има ли интерес от страна на хората?

Маргарита Стефанова: Да. Интересът е голям, защото всяко мерене на стойностите на кръвната захар в болницата се заплаща и всеки желае да има и едно допълнително изследване при нас, което е безплатно. За един час днес са минали 30 човека, а общият брой на хората, които са си направили изследване до сега надвишава 100 човека.

Какво съветвате всички преди да си направят такова изследване?

Гинка Михайлова: Предупреждаваме хората да не са закусвали, а тези, на които е висока захарта, каним за втори път.

До кога хората могат да се възползват?

Маргарита Стефанова: Инициативата започна в началото на месец юли и ще продължи докато има посещения и интерес. Хората, които желаят да измерят кръвната си захар могат да идват всеки вторник и четвъртък от 10:30ч. до 12:0. в Клуб на инвалида.

Ивета ВАСИЛЕВА