МЕМОРИАЛЕН ТУРНИР В ПАМЕТ НА ВЕЛИКИЯ ТРЕНЬОР ПО ВОЛЕЙБОЛ ВЛАДИМИР ПРОХОРОВ

DSC 0161

На 15 юли в Спортна зала „Чавдар“ се проведе първото издание на Мемориален турнир в памет на великия треньор по волейбол Владимир Прохоров. В турнира участие взеха отборите ВК „Етрополе“, град Етрополе, ВК "Ботев", град Ихтиман, ВК "Своге 2016", град Своге и сборна формация от бивши състезатели на Прохоров.

Официален старт на турнира бе даден в 11.30 часа, като официални гости на турнира бяха Росица Христова – заместник – кмет на Община Етрополе, Янка Радева – Прохорова – съпруга на Владимир Прохоров, неговите дъщери Павлинка Чорбаджийска и Владимира Христова, неговите внуци Илиян и Йордан Чорбаджийски. Приветствие към присъстващите отправи заместник – кметът на Община Етрополе г-жа Росица Христова „Уважаеми състезатели, уважаема госпожо Прохорова, в началото на 2017 година ръководството на Община Етрополе реши по повод Празника на града 29 юни – Петровден да номинира заслужили хора от Етрополе в различни категории. Когато правихме номинациите за различните категории – бизнес, култура, здравеопазване, спорт, единодушно бе взето решение Грамота в категория „Спорт“ и Плакета на Кмета на Община Етрополе да бъде връчен на г-н Владимир Прохоров за изключителни заслуги за волейбола в Етрополе“, бе част от приветствието на г-жа Христова. Със ставане на крака и едноминутно мълчание бе почетена паметта на Владимир Прохоров.

Владимир Прохоров ни напусна преди 3 години на 81 годишна възраст, бивш състезател и голям треньор по волейбол. По инициатива на негови бивши състезатели, с подкрепата на Община Етрополе и ВК „Етрополе“ се взе решение тази година да се организира ежегоден турнир в негова памет. Едва ли има човек в България свързан с волейбола, който да не знае кой е Владимир Прохоров. С отбора на Левски печели първата купа на Европайския шампионат, сега шампионска лига за България. В първенството на страната като тренъор има 43 титли, 25 при жените и 18 при юношите и девойките. Сред волейболните ни треньори тези 43 титли със сигурност са рекорд, но не е изключено да са такива за целия ни спорт.

В годините от своята треньорска професия, той отдаде на Етрополската волейболна школа, като под негово ръководство Етрополският волейбол се наложи, като един от основните центрове в страна. Едно от най – големите постижения като треньор, е че няколко години, в които работи като треньор в малкото градче Етрополе е успял да спечели 3 Републикански титли за момичета, девойки младша и юноша старша възраст. Тези няколко години, той създаде за Националния отбор състезатели като Петя Попова, Анетка Шопова, Павлина Генкова, Валентин Ненов, който е и олимпийски вицешампион благодарение на Владимир Прохоров. В Етрополе са идвали националнити отбори от Куба, Чехословакия, Полша и други. Владимир Прохоров наричан от мнозина „Откривателя на таланти“, успя да открие и шлифова едни от най – големите имена на Българския и Световен волейбол като Владимир Николов, Пламен Константинов, Цветана Берковска, Янка Радева, Лидия Маркова, Ивайло Стефанов и други.

Първата среща бе изиграна между ВК "Етрополе" и ВК "Своге 2016", която нашите волейболисти спечелиха убедително с 3:0 гейма. В спор за спечелването на първото призово място се изправиха отборите на Етрополе и Ихтиман, където етрополските момчета показаха страхотна игра и добра спортна форма.

        След изиграването на срещите се получи следното класиране:

I място ВК „Етрополе“, град Етрополе

II място ВК „Ботев“, Ихтиман

III място Бивши състезатели на треньора Владимир Прохоров

IV място ВК „Своге 2016“, град Своге

В турнира бяха връчени и индивидуални награди за:

-          най – добър нападател бе удостоен Георги Ангелов от ВК „Своге 2016“

-          най – добър разпределител бе удостоен Виктор Михов от ВК „Ботев“

-          най – добър изпълнител на начален удар бе удостоен Илиян Чорбаджийски от отбора на Бившите състезатели на треньора Владимир Прохоров

-          най – комплексен състезател бе удостоен Генади Михайлов от ВК „Етрополе“

Наградите бяха връчени от г-жа Янка Радева – Прохорова, съпруга на треньора Владимир Прохоров.