Ромски празник в община Етрополе

Ромски празник в община Етрополе

 

IMG 4058
8 април е обявен за международен ден на ромската общност по цял свят. Защо именно 8 април
? На тази дата се чества освобождаването на ромите от концентрационния лагер Аушвиц в края на Втората световна война.

 

Тази година Ромският празник в община Етрополе се проведе на 6 април (събота) в местността до пречиствателната станция за отпадни води.

Програмата включваше: конни надбягвания, първична сила, най- добър ромски танц, като съответно най- добрите участници бяха наградени от кмета на община Етрополе инж. Богомил Георгиев. На празника присъстваха също така Росица Христова- зам. кмет, Христо Андреев- председател на общински съвет и други представители на общинска администрация.

Празникът започна с ромския химн, а след това се проведоха различните състезателни игри. В конните надбягвания се включиха 47 участници, като първите трима получиха парична награда и купа. Първо място зае Васил Николов (Рамо), второ и трето място получиха съответно Светослав Стоянов (Легенда) и Марко Цветков (Денис).

Най- добър ромски танц изпълни Илияна Георгиева, а в първична сила първенец в тежка категория беше Николай Йорданов, в лека Здравко Иванов.

Освен в игрите и състезанията, в които празнуващите показаха, че са добри, те доказаха, че умеят и да се веселят, като за доброто настроение на присъстващите се погрижиха етрополската духова музика и орк. ,,Феникс”.

Текст и снимки: Виктория Маринова

 


 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови